5 nasvetov za uspešno učenje od doma

Učenje doma je lahko zahtevno – zlahka te zamoti tvoj hišni ljubljenček, družinski člani in televizija. Zelo hitro lahko postane vabljiv tudi kratek dremež ali izlet do hladilnika. Tudi tehnične težave ali omejen dostop do določene opreme, ovirajo učinkovito učenje na daljavo. Zaradi takih in tudi številnih drugih razlogov se morda soočaš s primanjkljajem motivacije in produktivnosti. 

Učenje od doma bo od tebe zahtevalo močnejšo voljo kot običajno. Da ostaneš kar se da osredotočen na svoj učni proces, upoštevaj spodnje nasvete.

1. VZDRŽUJ RED
Vsako jutro pospravi sobo in jo večkrat na dan prezrači. Delovno mizo po končanem delu sproti pospravljaj. Zvezke, učbenike in delovne zvezke razporedi po predmetih in dnevno razpolagaj samo s tistimi, ki so del tvojega načrta.

2. NAREDI NAČRT
Oblikuj si urnik dela za cel dan. Sestavi urnik, ki naj vključuje šolske obveznosti in obšolske dejavnosti, domača opravila ter prosti čas. Ne pozabi na veščine branja. Beri vsak dan! Vzdržuj spalne navade.

3. BODI DISCIPLINIRAN
Spoštuj svoj načrt dela. Pred učenjem izklopi ali utišaj mobilne naprave in se ne pusti motiti. Drži se zastavljenega načrta vsak dan sproti. Dokaži, da zmoreš. Dela ne prelagaj na jutri, če res ni nujno. Bodi osredotočen nanj, le tako boš svoj čas ovrednotil.

4. POIŠČI PODPORO
Starši, brat, sestra ti lahko pomagajo, ne morejo in ne smejo pa delati s teboj. Delaj samostojno. Vztrajaj in sam poišči rešitev. Ob delu označuj naloge, ki so zate nerazumljive, in jih poskusi na koncu še enkrat rešiti. Če ne boš prišel do pravega odgovora, povprašaj učitelja, ki je ob učenju na daljavo na voljo. Družinski člani ti lahko pomagajo, vendar ne smejo delati s teboj.

5. DOVOLI KONTROLO
Vsak dan sproti poročaj staršem, kaj vse si naredil, se naučil ali ugotovil. S tem boš uril spomin. Ponosen boš nase, kajti uspel si se držati dogovora, ki si ga sklenil sam s seboj.

Edina pot do uspeha je vztrajnost. Vztrajaj. Vztrajaj pri učenju, pri delu. Bodi motivator in spodbujaj tudi druge.

Za dodatno motivacijo ti je avtorica nasvetov, Mateja Rozman, pripravila tudi plakat. Zalepi si ga nad svojo delovno mizo in se tako vsak dan znova opomni na red in disciplino. Najdeš ga TUKAJ.