Top 5 nasvetov, kako narediti maturo

1. NE za LAST MINUTE!

Ne odlašaj z učenjem, last minute piflanje ni prava pot. Priprava na maturo poteka celo zadnje šolsko leto. Izkoristi možnosti priprav na maturo v šoli, poslušaj profesorje v šoli, ko dajejo navodila in napotke za posamezne predmete. Za boljši uspeh na maturi pa se lahko prijaviš tudi na organizirane priprave na maturo v center Memo.

2. ZBERI IN UREDI ZAPISKE IN GRADIVO

Poglej si maturitetne izpitne kataloge in izkoristi možnost reševanja starih maturitetnih nalog, da dobiš občutek o svojem znanju in o tem, kakšne naloge se lahko pojavijo na maturi. Za vsak predmet si pripravi gradivo, iz katerega se boš učil (učbeniki, knjige, zapiski...). K učenju pristopi z glavo, sistematično in organizirano.

3. NAREDI NAČRT UČENJA

Pozanimaj se o datumih izpitov za posamezne predmete in glede na to izdelaj načrt z roki in vsebino aktivnosti (učenje, vaje, ponavljanje...) ter določi kje in kako se boš učil (doma, knjižnica, s sošolci, organizirano v skupini za priprave na maturo). Nujno upoštevaj, da potrebuješ odmore, čas za sprostitev in telesno aktivnost (šport, joga...). Izogibaj se učenju pozno v noč in si vzemi dovolj časa za spanje in počitek. Zelo pa pomaga pri pomnjenju, če snov prebereš ali ponoviš tik pred spanjem – na ta način si tako prebrano vsebino hitreje prikličeš na izpitu. Ne pozabi na pravilo proti pozabljanju, ki pravi, da je potrebno snov, ki si jo želimo zapomniti, ponavljati v intervalih: 1 ura, 1 dan, 1 teden, 1 mesec, 1 leto.

4. BREZ PANIKE

Tudi, ko se bliža matura in te grabi panika, ostani cool. Verjemi vase, v svoje sposobnosti, pomisli, koliko ur in truda si namenil pripravi in učenju. Bodi odločen, da boš maturo opravil. Nauči se uporabiti katero od tehnik za premagovanje treme in stresa (dihalne vaje, notranje popotovanje, tapkanje...). Vedi, da je trema v zmerni meri dobrodošla, saj se s tremo tvoji možgani aktivirajo in bolje delujejo.

5. RAZTURI NA MATURI

Zadnji dan pred izpitom ni priporočljivo, da se učiš novo snov, saj boš to do naslednjega dne pozabil ali pomešal z že osvojenim znanjem. Na dan mature bodi spočit, pravočasno pripravi vse potrebno (pripomočke, ki so dovoljeni na izpitu itd.) in se odpravi v šolo. Na izpitu pozorno preberi navodila in RAZTURI!

Matura ni tako težka kot si predstavljaš ali ti govorijo starši in profesorji. Potrebuješ samo zaupanje v svoje lastne sposobnosti, premišljeno pripravo, nekaj taktičnosti in ščepec sreče. S temi sestavinami boš zagotovo dosegel odličen uspeh na maturi, se uvrstil na želeno fakulteto in predvsem užival v dolgih in brezskrbnih počitnicah.

V centru Memo potekajo organizirane priprave na maturo.

INFORMATIVNA PRIJAVA TUKAJ >