Nasveti za začetek novega šolskega leta

Še malo pa bo konec poletnih počitnic in začelo se bo novo šolsko leto. To je čas, ki se ga starši in otroci po eni strani veselimo, obenem pa ga pričakujemo s strahom. V Memo centru smo vam pripravili nekaj nasvetov za bolj prijeten začetek šolskega leta, ki vam bodo pomagali pri organizaciji in premagovanju izzivov, povezanih z novim šolskim letom.

1. Uvedi na svoj urnik zdrav življenjski slog

Med počitnicami otroci pogosto spite pozno in tudi vaši obroki niso redni in zdravi. Prva stvar, ki jo morate storiti, je, da ne odlašate do konca počitnic z uvajanjem zdravega načina življenja.

Ponovno se morate navaditi na redne in razumne urnike spanja ter na zdravo hrano.

Idealno bi bilo, če bi začeli z bolj zdravim življenjskim slogom en teden do deset dni pred začetkom šole. 

2. Nakup šolskih potrebščin in gradiva

Pravočasno nakupite vse šolske potrebščine, zvezke, delovne zvezke ipd. To vam bo prihranilo kar nekaj časa, ki ga boste sicer zapravili v čakalnih vrstah v knjigarnah ob začetku šolskega leta. Ob tem pospravite doma vse gradivo iz preteklega šolskega leta in si organizirajte kotiček, kjer boste imeli gradivo pospravljeno (omare, predalniki, police…). Podarite svoje stare knjige, pisala in šolske stvari, če so še uporabne in jih vi ne potrebujete več.

3. Pogovarjajte se o svojih občutkih povezanih s prihodom novega šolskega leta

Če ste zaskrbljeni zaradi novega šolskega leta, je zelo pomembno, da se s starši pogovorite o svojih strahovih. Zagotovo bodo našli način, da vam pomagajo premagati te strahove in pridobiti zaupanje. Zavedajte se, da verjamejo v vaše sposobnosti in vam bodo po potrebi pripravljeni pomagati pri prvih izzivih v šoli. Pomembno je tudi, da razvijete svojo samozavest in verjamete v  potenciale, ki jih nosite v sebi.

4. Razmišljaj pozitivno

Če ste preveč zaskrbljeni glede svojih sposobnosti in doseganja rezultatov, delajte na premagovanju svojih negativnih prepričanjem, še posebej  prepričanjih o posledicah neuspeha v šoli. Premagaj svoje negativne misli in se zavedaj, da ne drži, da je tvoj uspeh in tvoje življenje v celoti odvisno le od šolskih ocen. Uspeh bo dosežen šele, ko boš premagal svoje strahove in odkril svojo lastno vrednost.

5. Postavi si cilje na tvoji poti šolanja

Uživaj v postavljanju svojih ciljev, loti se jih tako, da boš presegel svoje slabosti in dosegel ter razvil svoj polni potencial. Tvoji študijski cilji morajo biti realni in dosegljivi. Začni z majhnimi koraki, da boš kasneje dosegal višje cilje.

6. Motivacija

Doseganje nekaterih ciljev te bo zagotovo spodbudilo k postavljanju in doseganju vedno zahtevnejših ciljev. Drug spodbuden dejavnik je zavedanje, da delaš oz.se učiš predvsem zase in za svojo prihodnost/kariero.

Razen zunanjih nagrad, ki vam jih lahko obljubljajo vaši starši, morate otroci razumeti, da je izobraževanje vaša priložnost za razvoj vaše osebnosti in potencialov.

Najboljša motivacija je vedno notranja motivacija, torej tista, ki izhaja iz tebe in ne od zunaj. Zato jo poišči v sebi in uspeh je zagotovljen.

7. Novo šolsko leto – nove priložnosti

Reci si, da je to čisto novo šolsko leto, ki ga lahko začneš povsem na novo,  pozitivno naravnan in verjemi, da ti bo uspelo doseči pričakovane rezultate. Vse svoje težave, slabe ocene, zamere ali nesporazume lahko pustiš za seboj, če se ti tako odločiš.

8. Bodite odprti za navezovanje novih stikov ter nove izkušnje in izzive

Šola je idealen kraj za spoznavanje prijateljev in navezovanje stikov. V šoli se naučiš  tudi  tega,  kako se razumeti z različnimi osebnostmi in kako graditi odnose z drugimi, kar ti bo koristilo na vseh področjih življenja. Pridruži se kakšnemu krožku, klubu ipd. Naj vas ne bo strah. Tudi drugi so verjetno prav tako nervozni kot vi in si želijo biti sprejeti s strani vrstnikov v šoli.

Ne bodite preveč vznemirjeni, če se vam zdi, da se vaši stari prijatelji iz srednje ali osnovne šole oddaljujejo - verjetno tudi oni sklepajo nove vezi in dobivajo nove prijatelje. Odraščanje  prinaša v naše življenje drugačne, nove  interese  in prijatelji, ki smo jih imeli, se vedno ne razvijajo v isti smeri- to je povsem v redu. To ne pomeni, da z njimi  ne morete več  biti povezani, potrudite se, da vzdržujete stike in vezi tudi z njimi.