Navada je železna srajca

Kako lahko spremenimo svoje navade? Verjamete, da je v vas moč, da oblikujete vaše navade in s tem pomembno vplivate na vaše življenje?

Navade nas spremljajo na vsakem koraku.  

Naš vsakdan je poln rutin in navad, ki jih izvajamo tako pogosto, da jim večinoma sploh ne namenjamo globokega premisleka. Predstavljajo kar 90 % našega vsakdanjega vedenja in vse naše življenje je skupek navad. Z navadami oblikujemo in usklajujemo svoje življenje: osebno, poklicno in družinsko.

Navade se lahko tičejo določenega vedenja (na primer:  pitje kave, umivanje zob, itd.), lahko pa so povezane tudi z našim mišljenjem in pogledom na svet (na primer: vsakič, ko se nam zgodi, kaj slabega, za to krivimo druge ljudi).

Nekatere navade so za nas dobre, zaradi njih se počutimo bolje, smo bolj produktivni, imamo več energije.

Na drugi strani, pa nas slabe navade omejujejo, nam preprečujejo osebni napredek, lahko slabijo naše zdravje, odnose in splošno dobro počutje.

V knjigi Moč navade, njen avtor Charles Duhigg, opisuje, zakaj počnemo to, kar počnemo, kaj so naše navade in kako jih lahko spremenimo. Zanimiv je njegov opis cikla navade, ki zajema 3 elemente:

  • Iztočnico
  • Rutino
  • Nagrado

Proces nastajanja navade je povezati iztočnico, rutino in nagrado ter privzgojiti koprnenje, ki poganja ta cikel.

Pomembno je, da se zavedamo, da navade niso naša usoda, četudi so zakoreninjene v nas. Svoje navade si lahko izbiramo, potem, ko se naučimo, kako. Vsaka, še tako kompleksna navada je prilagodljiva, in sicer tako da opredelimo sestavine cikla navade. Da pa navado spremenite, se morate najprej odločiti za to. Zavestno morate sprejeti težko nalogo identifikacije iztočnice in nagrade, ki poganjata rutino te navade in zanjo najti alternativo. Zavedati se morate, da imate nadzor in ga potem tudi uporabljati.

Ko razumemo, da navade lahko spremenimo,  imamo možnost in odgovornost, da storimo to. Če verjameš, da se lahko spremeniš in iz tega ustvariš navado, sprememba postane realna možnost. In to je prava moč navade: uvid, da so tvoje navade take, kakršne si narediš. Večina ljudi bi želela spoznati skrivno formulo, kako navade na hitro spremeniti.  Vendar velja, da se posamezniki in njihove navade razlikujejo in ne obstaja ena sama formula za spremembo navade. Le-teh je na tisoče. Največkrat sprememba navade tudi ni hitra in lahka. Toda, če vložimo dovolj časa in prizadevanja, je mogoče preoblikovati večino navad. In ko razumete, kako navada deluje – ko prepoznate iztočnico, rutino in nagrado-, ste na konju.

Najprej mi oblikujemo navade, nato navade oblikujejo nas. John Dryden