Vse, kar morate vedeti o inštrukcijah

Ob vseh spremembah v načinu šolanja v zadnjih mesecih je zdaj pravi čas, da razmislite, če bi svojemu otroku priskrbeli inštruktorja ali osebnega učitelja. V spodnjem zapisu odgovarjamo na vse morebitne pomisleke, kar je posebej koristno za vse vas, ki se za inštrukcije odločate prvič.

Kako najdete pravega inštruktorja?

Tudi pri iskanju pravega inštruktorja je potreben uvoden, spoznavni čas. Vsak inštruktor ima namreč svoj pristop in način dela. Zato je pomembno, da veste, kaj lahko pričakujete. Inštruktor mora biti oseba, ki vašemu otroku pomaga na poti do znanja, ne pa nekdo, ki otroka zaradi neznanja obsoja. Prav zato pri nas poskrbimo, da so inštruktorji strokovnjaki svojega področja, obenem pa dobri motivatorji, pedagogi in psihologi.  

Kako inštrukcije potekajo?

Na prvem srečanju bo inštruktor vašemu otroku zastavil nekaj vprašanj o njegovem delu v šoli, o predmetih, ki mu povzročajo težave in njegovih učnih navadah. Njegov cilj pri tem je vzpostaviti in zgraditi odnos, ki bo otroku pomagal, da mu bo zaupal, a se bo hkrati počutil sproščeno in motivirano za delo.

Inštruktor mora najprej oceniti dosedanje znanje in spretnosti vašega otroka. Zato ga bo morda prosil, da naredi nekaj vaj in reši kratek test – le z namenom,  da oceni njegovo razumevanje.

Inštruktor bo s tem, ko spozna otrokove prednosti in šibkosti, oblikoval učni program prilagojen posebej zanj.

Mirno okolje naših učilnic, otrokom omogoča pogovor z inštruktorjem, potrebno razlago in reševanje nalog, brez motenj koncentracije. Otroke spodbujamo k zastavljanju vprašanj in aktivnem sodelovanju – tu smo namreč, da mu pomagamo.

Kako se lahko otrok pripravi?

Ne zahtevamo veliko – otroku ni potrebno narediti posebnega vtisa na njegovega inštruktorja, zato ne potrebuje priprav. Svetujemo le, da na inštrukcije prinese vso šolsko gradivo (zvezek, delovni zvezek, učbenik in učne liste) in dodatni zvezek (blok), kamor bo med inštrukcijami in med vajami pisal. Učenje je veliko lažje, če otrok na inštrukcije pride spočit.

Spremljajte napredek svojega otroka

Kot rečeno, bo inštruktor po prvem srečanju oblikoval program učenja, ki bo vašemu otroku pomagal doseči zastavljene cilje. Če bo potreboval dodatne informacije ali bo želel navezati stike s šolskim učiteljem, se bo v zvezi s tem obrnil na vas, starše.

V slučaju, da bo imel otrok po prvem terminu inštrukcij vprašanja, predloge ali pripombe, vas spodbujamo, da jih delite z nami. Zato tudi radi ves čas ostajamo v stiku z vami. Da bi zagotovili, da boste ostali seznanjeni z napredkom svojih otrok, vam redno pošiljamo kratka poročila ali se z vami o tem pogovorimo, če vam je tako ljubše.

Nekateri učenci menijo, da je imeti inštrukcije, znak neuspeha. A temu ni tako. Inštrukcije so odlično orodje za dosego otrokovega potenciala in iskanje njemu primernega načina učenja. To je lahko za marsikoga dragocena priložnost in začetek vznemirljive poti učenja, ki ga bo pripeljala do izpolnitve njegovih sanj.

NAROČITE SE NA INŠTRUKCIJE >