Pogosta vprašanja

KAKO SE PRIJAVIM NA INŠTRUKCIJE?

Svetujemo ti, da nas pokličeš ali nam pošlješ elektronsko sporočilo. Dogovorili se bomo za brezplačen svetovalni pogovor, kjer bomo odgovorili na tvoja vprašanja in ti pripravili individualni učni načrt.

Tel.: 051 335 546
Email: sasa@center-memo.si

KDAJ SE ZAČNEJO PRIPRAVE NA MATURO?

Vsako leto januarja in trajajo do junija. 

Priprave na maturo (poklicno in splošno ter osnovni in višji nivo) izvajamo za predmete:

 • matematika
 • slovenščina
 • angleščina

KOLIKOKRAT NA TEDEN NAJ HODIM NA INŠTRUKCIJE?

Veliko učencev potrebuje samo kratkoročno pomoč pred testom ali ob slabi oceni. Drugi potrebujejo dolgoročno strokovno podporo, ki jim pomaga izboljšati ocene na dolgi rok.

 • Redne inštrukcije tekom celega leta pomenijo obiskovanje centra Memo 1x na teden.
 • SOS inštrukcije pomenijo intenzivno pripravo na test, izpit, ustno preverjanje.  Priporočamo obisk večkrat na teden.

Več o inštrukcijah v centru Memo >

KAJ NAREDITI, ČE IMAM POPRAVNI IZPIT?

Odloči se, da boš resno pristopil k učenju in boš za nekaj tednov postavil pripravo na popravni izpit na 1. mesto svojega vsakdana. Priporočljivo je, da si priskrbiš inštrukcije. Ob začetku dela z inštruktorjem prinesi šolske zvezke, učbenike, učne liste, zapiske, teste in prazen zvezek, v katerega boš pisal razlago, vaje in domače naloge. Skupaj z inštruktorjem bosta pripravila plan dela doma (časovni in vsebinski) ter plan obiska inštrukcij (kdaj in koliko ur bosta imela inštrukcije). 

Pomagali ti bomo, brez skrbi!

KDO SO INŠTRUKTORJI IN KAKO JIH KONTAKTIRAM?

Naša ekipa inštruktorjev je zelo mešana. Sestavljajo jo tako študenti kot mladi diplomanti, pa tudi starejši inštruktorji in inštruktorice, ki prihajajo iz različnih področij. Nekateri med njimi so bivši, sedanji ali bodoči učitelji in profesorji, strokovnjaki iz posameznih področij (naravoslovje, jeziki, ipd.) in drugi, ki imajo  posebno strokovno znanje za določen predmet. Vsem sta skupni dve stvari: naši inštruktorji so strokovnjaki na svojih področjih (predmetih) in imajo smisel ter veselje do poučevanja in prenašanja znanja. Naše vrednote in s tem vrednote naših sodelavcev so: znanje, napredek, kreativnost, zaupanje, odgovornost in vztrajnost.

Ko imaš inštruktorja izbranega in začneš z njim delati, ti posredujemo njegov direktni kontakt (tel. št.).

ALI IMAM VES ČAS ISTEGA INŠTRUKTORJA?

Na podlagi začetnega svetovalnega pogovora izberemo zate najbolj primernega inštruktorja (glede na predmet, cilje, želene termine, osebnostno ujemanje učenca in inštruktorja ipd.) in ta inštruktor ostane dodeljen tebi. V primeru, da izbrani inštruktor ni več na voljo, ti poiščemo primerno zamenjavo. Seveda se prej o tem pogovorimo in potrdimo.

ALI JE MOŽNO SODELOVANJE INŠTRUKTORJA Z UČITELJEM V ŠOLI?

Na tvojo željo in z dovoljenjem staršev (in tudi učenca) smo lahko v stiku z učitelji v šoli, ki jo obiskuješ. Tako lahko pridemo do koristnih informacij o tvojem delu v šoli, saj nam učitelj lahko posreduje njegovo mnenje o tvojih šibkih točkah, o pričakovanjih in zahtevah pri posameznem predmetu. S takšnim sodelovanjem lahko skupaj hitreje in lažje dosežemo tvoje cilje na poti do znanja.

KAKO NAJ VEM, ALI MI BODO INŠTRUKCIJE RES POMAGALE?

Na podlagi svetovalnega pogovora, kjer opredelimo tvoje težave, način dela in izberemo primernega  inštruktorja, določimo tudi cilje inštrukcij. V nadaljevanju spremljamo doseganje teh ciljev in po potrebi poiščemo vzroke nedoseganja zastavljenih ciljev. Vsekakor pa je za napredek v znanju in izboljšanje ocen v šoli najbolj pomembno aktivno delo in resen pristop s tvoje strani, tako v šoli kot na inštrukcijah. Super je, če sam verjameš v korist inštrukcij in ne hodiš na inštrukcije samo zato, ker to hočejo in zahtevajo tvoji starši. Mi verjamemo, da z učenjem in novimi znanji vnašamo spremembe v tvoje življenje.

ALI STE FLEKSIBILNI PRI DOLOČANJU TERMINOV INŠTRUKCIJ?

Da, termine individualnih inštrukcij prilagodimo tvojim željam in razpoložljivemu času. Je pa vedno bolje rezervirati individualne termine čim prej, saj ti tako lažje zagotovimo dostopnost izbranega inštruktorja v želenem terminu.

KAKO NAJ SE PRIPRAVIM NA INŠTRUKCIJE, DA BODO LE-TE ČIM BOLJ UČINKOVITE?

Naši nasveti so naslednji:

 • Aktivno sledi pouku v šoli (poslušaj, delaj zapiske).
 • Redno delaj domače naloge (iz šole in tiste, ki ti jih da inštruktor).
 • Na inštrukcije vedno prinesi vse šolsko gradivo (zvezek, delovni zvezek, učbenik, učne liste) in dodatni zvezek (blok), kamor boš pisal med inštrukcijami in med vajami doma.
 • Na inštrukcije pridi s pripravljenimi vprašanji in z označenimi vsebinami, ki jih ne razumeš.

KAJ LAHKO PRIČAKUJEM OD INŠTRUKCIJ?

Na inštrukcijah boš z inštruktorjem:

 • ponavljal in poglabljal snov pri posameznem predmetu,
 • poslušal razlago snovi v primeru slabega predznanja ali nerazumevanja določenih vsebin,
 • se pripravljal za test, izpit ustno preverjanje itd.,
 • dobil pomoč pri domačih nalogah,
 • uvajal in osvajal tehnike in metode učenja, saj se je za napredovanje potrebno naučiti »učiti se«,
 • razvijal organizacijske sposobnosti in sposobnosti upravljanja s časom,
 • se naučil stabilizacije, tehnik sproščanja ipd. ter se znebil stresa pred testi in strahu pred šolo,
 • dobil pomoč pri samo-motivaciji, kjer skušamo poiskati smisel učenja za vsakogar.

Vsi inštruktorji želijo spodbuditi in razviti talente, odkriti neizkoriščene potenciale in sposobnosti posameznega učenca in s tem pozitivno vplivati tudi na razvoj njegove osebnosti.

KAJ LAHKO PRISPEVAM SAM, DA BODO INŠTRUKCIJE UČINKOVITE?

Naši nasveti so naslednji:

 • Na inštrukcije pridi z željo, da se boš nečesa dodatno naučil in bo tvoje znanje boljše. Ne sramuj se znanja, upaj si biti pameten in izobražen!
 • Aktivno sodeluj z inštruktorjem ves čas inštrukcij.
 • Bodi z glavo na inštrukcijah.
 • Sproti sprašuj in zahtevaj pojasnilo za stvari, ki jih ne razumeš.
 • Piši, kar delata z inštruktorjem (naloge, vaje, razlaga …) in to doma ponovi.

KAJ JE SVETOVALNI POGOVOR?

Svetovalni pogovor je namenjen srečanju staršev, tebe in vodstva centra Memo. Običajno traja 15-30 minut. Namenjen je pogovoru o tvojem delu v šoli, o pričakovanjih staršev in tebe. Na pogovoru prav tako opredelimo tvoje težave in na podlagi vseh dejstev opredelimo način dela, želene termine inštrukcij, izberemo primernega inštruktorja in določimo tudi cilj inštrukcij.

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Preberite več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov.